Wersja wysokokontrastowa
Godziny pracy:
poniedziałek, wtorek, czwartek 7.30 - 15.30 • środa 7.30 – 17.00 • piątek 7.30 – 14.00
A A A
Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Åšrodzie ÅšlÄ…skiej
  • English
  • Polski
  • Deutsch
10.11.2020 •
Iwona Szachniewicz •

Rekomendacje i instrukcje dla instytucji pieczy zastępczej dotyczące zapobiegania zakażeniom wirusem SARS-CoV-2

Rekomendacje i instrukcje dla instytucji pieczy zastępczej dotyczące zapobiegania zakażeniom wirusem SARS-CoV-2

 

Wszystkie instrukcje, rekomendacje i polecenia wydane poprzez wojewodów organom prowadzÄ…cym podmioty pieczy zastÄ™pczej dotyczÄ… wszystkich osób w nich przebywajÄ…cych

1. W zakresie opuszczania podmiotów pieczy zastÄ™pczej poza teren budynku przez wychowanków i odwiedzin osób z zewnÄ…trz oraz przyjmowania nowych wychowanków
w trybie interwencyjnym.

Zaleca siÄ™:

a) uniemożliwienie wstÄ™pu na teren placówek osobom, których obecność nie jest konieczna do zapewnienia ciÄ…gÅ‚oÅ›ci ich dziaÅ‚alnoÅ›ci;

b) ograniczenie w miarÄ™ możliwoÅ›ci aktywnoÅ›ci wychowanków poza terenem placówki
i informowanie ich o ryzyku jakie niesie ze sobÄ… nieprzestrzeganie zasad higieny i wskazówek GÅ‚ównego Inspektora Sanitarnego w powyższym zakresie, w tym przestrzegania nakazu noszenia maseczek ochronnych i zachowywania odpowiedniego odstÄ™pu miÄ™dzy pracownikami, a także wychowankami a pracownikami placówek;
 

c) w przypadku koniecznoÅ›ci przyjÄ™cia nowego wychowanka w trybie interwencyjnym lub po okresie urlopowania zaleca siÄ™ zachowanie szczególnej ostrożnoÅ›ci w celu zminimalizowania możliwoÅ›ci ewentualnego rozprzestrzeniania siÄ™ wirusa w placówce;

e) przeprowadzanie pomiaru temperatury dla wszystkich osób wchodzÄ…cych do placówki/ podmiotu pieczy zastÄ™pczej, za ich zgodÄ…;

d) wprowadzenie zakazu wchodzenia osobom z zewnÄ…trz w przypadku wykazania, niepokojÄ…cych objawów choroby zakaźnej, wskazujÄ…cych na infekcjÄ™ dróg oddechowych,
w szczególnoÅ›ci gorÄ…czki i kaszlu, a także kontaktu z osobÄ… chorÄ…, zakażonÄ…, izolowanÄ… lub kwarantannowanÄ….  Zaleca siÄ™ przyjÄ™cie odpowiednich oÅ›wiadczeÅ„ w formie pisemnej;

f) wprowadzenie obowiÄ…zku przeprowadzania szczegóÅ‚owego wywiadu z pracownikami, dotyczÄ…cego potencjalnych sytuacji stwarzajÄ…cych ryzyko zakażenia, w których mogli znaleźć siÄ™ pracownicy;

g) umożliwienie wychowankom placówek/ podmiotów pieczy zastÄ™pczej osobistego (jeżeli to możliwe ze wzglÄ™dów epidemiologicznych) kontaktu z rodzinami i sieciÄ… wsparcia poza placówkÄ… lub z wykorzystaniem urzÄ…dzeÅ„ komunikacyjnych i zachÄ™canie do podtrzymywania takich kontaktów, chyba że sÄ… one przez sÄ…d zakazane. Za wÅ‚aÅ›ciwÄ… opiekÄ™ nad wychowankiem, w tym za kontakty z rodzinÄ… biologicznÄ… i urlopowanie wychowanka
do domu rodzinnego, odpowiada osoba prowadzÄ…ca rodzinnÄ… formÄ™ pieczy zastÄ™pczej lub dyrektor instytucjonalnej formy pieczy zastÄ™pczej. SzczególnÄ… troskÄ… należy otoczyć maÅ‚e dzieci i dzieci z niepeÅ‚nosprawnoÅ›ciami;

 h) kontakt z rodzinami i innymi osobami spoza placówki np. powinien być organizowany
w wydzielonym do tego pomieszczeniu z zamontowanÄ… przegrodÄ… pleksi /przeszklonÄ…, która uniemożliwia wymianÄ™ powietrza miÄ™dzy przestrzeniami w którym znajduje siÄ™ wychowanek pieczy i osoba z zewnÄ…trz.

i) w sytuacji kontaktu dziecka z osobami z zewnÄ…trz na terenie placówki oraz sytuacjami urlopowania dziecka należy stosować zasady

-       zachowywanie bezpiecznej odlegÅ‚oÅ›ci, co najmniej 1,5 m od drugiej osoby lub stosowanie osÅ‚on ust i nosa

-       czÄ™ste mycie rÄ…k (wodÄ… z mydÅ‚em) lub dezynfekowanie rÄ…k Å›rodkami dezynfekcji na bazie alkoholu (o min. 60% zawartoÅ›ci alkoholu);

-       regularne mycie lub dezynfekowanie powierzchni dotykowych,

-       regularne sprzÄ…tanie czÄ™sto używanych pomieszczeÅ„, takich jak toalety
z użyciem wody z detergentem a w przypadku korzystania przez osoby odizolowane
z w/w pomieszczeÅ„, po każdym ich pobycie w obszarze wspólnym;

-       regularne wietrzenie pomieszczeÅ„.

j) w sytuacji urlopowania dziecka należy przeprowadzić wywiady z rodzicami przed i po urlopowaniu, a także prowadzić wnikliwą obserwację dziecka po powrocie;

k) w sytuacji niepokojÄ…cych objawów wychowanka  lub pracownika należy postÄ™pować zgodnie z RozporzÄ…dzeniem Ministra Zdrowia z dnia 6 kwietnia 2020 r. w sprawie chorób zakaźnych powodujÄ…cych powstanie obowiÄ…zku hospitalizacji, izolacji lub izolacji
w warunkach domowych oraz obowiązku kwarantanny lub nadzoru epidemiologicznego, oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 8 października 2020 r. w sprawie standardu organizacyjnego opieki zdrowotnej nad pacjentem podejrzanym o zakażenie lub zakażonym wirusem SARS-CoV-2.

 

2.  W zakresie organizacji pracy opiekuÅ„czo-wychowawczej podmiotów pieczy zastÄ™pczej.

Zaleca siÄ™:

a) organizowanie w sposób szczególny życia zbiorowego osób przebywajÄ…cych
w placówkach poprzez ograniczenie wzajemnego kontaktu lub ograniczenie spotkaÅ„
do małych grup w zależności od wzrostu liczby zakażeń;

b) zapewnienie pomocy psychologicznej osobom potrzebujÄ…cym wsparcia;

c) w przypadku przyjmowanego podopiecznego zaleca siÄ™ odseparowanie osoby na okres
 co najmniej 10 dni od innych podopiecznych;

d) wydzielenie dla przyjÄ™tego podopiecznego (tymczasowo) osobnych naczyÅ„ (talerze, sztućce, szklanki). Zaleca siÄ™, aby posiÅ‚ki dostarczać do pokoju, w którym podopieczny jest tymczasowo odizolowany. Rekomenduje siÄ™, aby wydzielić na czas odizolowania osoby przedmioty codziennego użytku, których w tym czasie nie bÄ™dÄ… używać inne osoby;

e) osobom odizolowanym należy zapewnić staÅ‚ego opiekuna, który bÄ™dzie dedykowany
do opieki wyłącznie nad tą osobą;

f) rozmowa z wychowankami i pracownikami nt. celowości czasowego odizolowania, konieczności przestrzegania podstawowych zasad higieny, np. częstego mycia rąk, zasłaniania ust i nosa podczas kaszlu i kichania;

g)  zapewnienie odpowiedniej opieki wychowankom z uwzglÄ™dnieniem zaleceÅ„ GÅ‚ównego Inspektora Sanitarnego, czyli:

-     promowanie i wspieranie wÅ›ród wychowanków higieny rÄ…k i dróg oddechowych zgodnie
z wytycznymi zamieszczonymi poniżej, a także wÅ‚aÅ›ciwej etykiety postÄ™powania prewencyjnego przez wychowanków i pracowników;

-     zapewnienie Å›rodków czystoÅ›ci (mydÅ‚o, rÄ™czniki papierowe) i dezynfekcji
(np. żele dezynfekujÄ…ce/chusteczki dezynfekujÄ…ce) w każdym pomieszczeniu wspólnego użytku oraz w miarÄ™ możliwoÅ›ci w każdym pokoju;

h) podczas sprawowania opieki (dotyczy to także podopiecznych) przestrzeganie następujących zasad:

-       zachowywanie bezpiecznej odlegÅ‚oÅ›ci, co najmniej 1,5 m od drugiej osoby lub stosowanie osÅ‚on ust i nosa, chyba że jest to niemożliwe (np. ze wzglÄ™du na opiekÄ™ nad osobÄ… niesamodzielnÄ…);

-       czÄ™ste mycie rÄ…k (wodÄ… z mydÅ‚em) lub dezynfekowanie rÄ…k Å›rodkami dezynfekcji na bazie alkoholu (o min. 60% zawartoÅ›ci alkoholu);

-       unikanie dotykania oczu, nosa i ust;

-       wywieszanie w widocznych miejscach plakatów edukacyjnych informujÄ…cych
o prawidłowym sposobie mycia rąk, ich dezynfekcji i innych zrachowaniach higienicznych;

-       regularne mycie lub dezynfekowanie powierzchni dotykowy, w tym biurka, lady i stoÅ‚y, klamki, wÅ‚Ä…czniki Å›wiatÅ‚a, regularne przecieranie porÄ™czy z użyciem wody i detergentu lub Å›rodka dezynfekcyjnego;

-       regularne sprzÄ…tanie czÄ™sto używanych pomieszczeÅ„, takich jak toalety
z użyciem wody z detergentem a w przypadku korzystania przez osoby odizolowane
z w/w pomieszczeÅ„, po każdym ich pobycie w obszarze wspólnym;

-       regularne wietrzenie pomieszczeÅ„.

i) W odniesieniu do organizacji żywienia w placówkach przestrzeganie nastÄ™pujÄ…cych zasad:

§  Należy wyÅ‚Ä…czyć źródeÅ‚ka i fontanny wody pitnej, zapewnić korzystanie z innych dystrybutorów; zalecenia higieniczne w przypadku innych dystrybutorów wody zostaÅ‚y wskazane na stronie internetowej GIS;

§  Przy organizacji żywienia, obok warunków higienicznych z zakresu bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ci, dodatkowo wprowadzić należy zasady szczególnej ostrożnoÅ›ci dotyczÄ…ce zabezpieczenia epidemiologicznego pracowników, odlegÅ‚ość stanowisk pracy, Å›rodki ochrony osobistej, pÅ‚yny dezynfekujÄ…ce do czyszczenia powierzchni i sprzÄ™tów. SzczególnÄ… uwagÄ™ należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny, mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowaÅ„ produktów, sprzÄ™tu kuchennego, naczyÅ„ stoÅ‚owych oraz sztućców.

§  Korzystanie z posiÅ‚ków musi być bezpieczne, w miejscach do tego przeznaczonych. 
Tam, gdzie to ma zastosowanie - rekomenduje siÄ™ zmianowe wydawanie posiÅ‚ków, czyszczenie blatów stoÅ‚ów i porÄ™czy krzeseÅ‚ po każdej grupie.

§  UsuniÄ™cie dodatków (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetniki) z obszaru sali jadalnej.

§  Należy wyÅ‚Ä…czyć z użycia przestrzenie samoobsÅ‚ugowe, w tym bary saÅ‚atkowe, bufety oraz dozowniki do samodzielnego nalewania napojów.

§  W przypadku, gdy posiÅ‚ki dostarcza zewnÄ™trzny catering zalecane jest zapewnienie przez firmy cateringowe pojemników i sztućców jednorazowych. Jeżeli jednakże posiÅ‚ki dostarczane przez firmÄ™ cateringowÄ… sÄ… przywożone w pojemnikach zbiorczych, rozkÅ‚adane na miejscu na talerze, i tam zapewnione zostaÅ‚y sztućce i naczynia wielorazowego użytku, to taki sposób podawania posiÅ‚ków jest wÅ‚aÅ›ciwy, jeżeli
w placówce:

-      naczynia i sztućce bÄ™dÄ… myte w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60oC (zaleca siÄ™ zmywarkÄ™ z funkcjÄ… wyparzania, a jeÅ›li jej nie ma –wyparzanie gorÄ…cÄ… wodÄ… po myciu);

-     lub myte w gorÄ…cej wodzie z dodatkiem detergentu i wyparzane.

§  Zasady dotyczÄ…ce mycia zastawy stoÅ‚owej w placówce sÄ… takie same jak opisane powyżej w przypadku przygotowywania (i podawania) posiÅ‚ku na miejscu.

j) monitorowanie stanu zdrowia osób, które nie zostaÅ‚y zdiagnozowane jako osoby zakażone
i w sytuacji niepokojÄ…cych objawów niezwÅ‚ocznie zawiadomienie telefoniczne lekarza pierwszego kontaktu celem uzyskania teleporady medycznej;

k) zapewnienie ciÄ…gÅ‚oÅ›ci zaopatrzenia placówek w żywność, Å›rodki czystoÅ›ci, Å›rodki ochrony osobistej (maski ochronne, rÄ™kawice, Å›rodki dezynfekcyjne, żele/chusteczki dezynfekcyjne, fartuchy ochronne, poÅ›ciel jednorazowÄ…).

 

 

3.  W zakresie postÄ™powania w przypadku podejrzenia zakażenia wirusem SARS-CoV-2
u wychowanka lub pracownika.

Zaleca siÄ™

a) w sytuacji podejrzenia u osoby przebywajÄ…cej w placówce wystÄ…pienia zakażenia wirusem SARS-CoV-2 należy:

-            W razie wystÄ…pienia objawów infekcji dróg oddechowych (gorÄ…czka, kaszel, duszność, utrata wÄ™chu i smaku) bezzwÅ‚ocznie odizolować osobÄ™ z objawami od innych osób przebywajÄ…cych w placówce w osobnym pomieszczeniu i skontaktować siÄ™ z lekarzem pierwszego kontaktu celem uzyskania teleporady medycznej,

-            W sytuacji koniecznoÅ›ci kontaktów zaleca siÄ™, aby osoba odizolowana zaÅ‚ożyÅ‚a maseczkÄ™ ochronnÄ… lub innÄ… osÅ‚onÄ™ ust i nosa, natomiast pracownik zapewniajÄ…cy opiekÄ™ nad podopiecznym – zastosowaÅ‚ rÄ™kawiczki ochronne oraz maseczkÄ™ ochronnÄ…,

-            w przypadku, gdy lekarz podstawowej opieki zdrowotnej udzielajÄ…cy teleporady
podejmie decyzje o zleceniu testu należy skontaktować siÄ™ z WojewódzkÄ… StacjÄ… Sanitarno-EpidemiologicznÄ… (która umawia i wysyÅ‚a karetkÄ™ wymazowÄ…), w innych przypadkach należy zorganizować transport do punktu wymazowego

b)     w przypadku zalecenia kwarantanny bezzwÅ‚ocznie odizolować osobÄ™
w specjalnie przygotowanym do tego celu pomieszczeniu;

 

  1. W zakresie postępowania w przypadku zakażenia wirusem SARS-CoV-2 wychowanka/ pracownika podmiotu pieczy zastępczej.

Zaleca siÄ™:

a) w przypadku potwierdzenia u wychowanka/wychowanków lub pracowników/ opiekunów zakażenia wirusem SARS-CoV-2, a którego stan nie speÅ‚nia przesÅ‚anek do hospitalizacji, należy:

-       wydzielić pomieszczenie/pomieszczenia, w których osoby/osoby zakażone bÄ™dÄ… przebywać na czas leczenia. Należy w miarÄ™ możliwoÅ›ci utworzyć strefÄ™
w wydzielonej części budynku, do którego nie bÄ™dÄ… mieli dostÄ™pu pozostali, niezakażeni wychowankowie placówki i niezakażeni pracownicy placówki;

-       monitorować stan zdrowia osób pozostajÄ…cych w izolacji z powodu zakażenia wirusem, z zachowaniem szczególnych procedur minimalizujÄ…cych możliwość rozprzestrzenia siÄ™ wirusa na osoby zdrowe;

-       w przypadku pogorszenia stanu zdrowia pozostajÄ…cych w izolacji zakażonych wychowanków i pracowników, należy niezwÅ‚ocznie powiadomić o sytuacji lekarza pierwszego kontaktu w celu uzyskania porady w sprawie dalszego postÄ™powania.

b) w przypadku wystÄ…pienia w placówce rozpoznania zachorowania na chorobÄ™ zakaźnÄ… wirus SARS-CoV-2 u wychowanka, którego stan wskazuje na hospitalizacjÄ™ należy niezwÅ‚ocznie podjąć dziaÅ‚ania w celu objÄ™cia go obowiÄ…zkowÄ… hospitalizacjÄ…

c) monitorować stan zdrowia osób, które pozostawaÅ‚y w bezpoÅ›rednim kontakcie z osobÄ… zakażonÄ… (krÄ…g osób skierowanych do kwarantanny ustala wÅ‚aÅ›ciwy PPIS oraz decyduje które osoby skierować do nadzoru epidemiologicznego) i w sytuacji niepokojÄ…cych objawów infekcji dróg oddechowych (gorÄ…czka, kaszel, duszność, utrata wÄ™chu i smaku) należy niezwÅ‚ocznie skontaktować siÄ™ z lekarzem pierwszego kontaktu celem uzyskania teleporady medycznej

d) osoby skierowane przez PPIS do kwarantanny odbywają ją w odosobnieniu wg. zasad opisanych powyżej.

 

5.     W zakresie postÄ™powania w przypadku przyjmowania nowego wychowanka placówki/ podmiotu pieczy zastÄ™pczej przyjÄ™tego w trybie interwencyjnym opracowano procedurÄ™ postÄ™powania:

Zaleca siÄ™

a) zapewnienie izolacji nowo umieszczanego wychowanka od innych wychowanków tego domu na okres co najmniej 10 dni, z uwzglÄ™dnieniem posiadanej infrastruktury danej jednostki samorzÄ…du terytorialnego i konkretnej placówki, w szczególnoÅ›ci poprzez pobyt
 w odizolowanym pomieszczeniu, bez możliwoÅ›ci kontaktu z innymi wychowankami;

b) ograniczenie liczby pracowników, którzy bÄ™dÄ… mieli bezpoÅ›redni kontakt
 z nowoprzyjÄ™tym wychowankiem, zaleca siÄ™ dedykowanie jednego opiekuna.

c) zachowanie Å›cisÅ‚ego reżimu sanitarnego, w tym do noszenia Å›rodków ochrony osobistej, w trakcie pracy w bezpoÅ›rednim kontakcie z nowym wychowankiem przez pracownika placówki,

d) prowadzenie na bieżąco pomiaru temperatury ciaÅ‚a i oceny ewentualnych objawów infekcji dróg oddechowych u wychowanka przyjmowanego do placówki.

 

  1. W zakresie kadry placówek / podmiotów pieczy zastÄ™pczej.

Zaleca siÄ™

a) skierowanie kadry z placówek, których dziaÅ‚alność jest zawieszona do placówek,
w których wystÄ™pujÄ… problemy kadrowe ze sprawowaniem
opieki nad wychowankami,
w celu ich wsparcia;

b) zabezpieczenie sytuacji dzieci w rodzinnej pieczy zastÄ™pczej w sytuacji niemożnoÅ›ci sprawowania opieki nad dziećmi przez opiekunów zastÄ™pczych;

b) wÅ‚Ä…czanie wolontariuszy, studentów do wspomagania placówek w zakresie opieki
nad
wychowankami, zwracajÄ…c przy tym szczególnÄ… uwagÄ™ na przestrzeganie przez te osoby zasad, które zminimalizujÄ… możliwoÅ›ci wystÄ…pienia bÄ…dź rozprzestrzeniania siÄ™ wirusa SARS-CoV-2 na terenie placówki;

c) zapewnienie ciągłości opieki medycznej;

d) w razie potrzeby i możliwoÅ›ci prawnych w placówkach zmienić normy czasu pracy pracowników (wprowadzenie tzw. rotacyjnego czasu pracy);

e) wprowadzenie obowiÄ…zku przeprowadzania szczegóÅ‚owego wywiadu z pracownikami podmiotów pieczy zastÄ™pczej, dotyczÄ…cego potencjalnych sytuacji stwarzajÄ…cych ryzyko zakażenia, w których mogli znaleźć siÄ™ pracownicy, zwÅ‚aszcza osoby Å›wiadczÄ…ce pracÄ™ równoczeÅ›nie w kilku instytucjach.

 

 

Przydatne instrukcje:

- mycia rÄ…k

https://gis.gov.pl/zdrowie/zasady-prawidlowego-mycia-rak/

- dezynfekcji rÄ…k

https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/

- prawidłowego zdejmowania maseczki

https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-maseczke/

- prawidłowego zdejmowania rękawiczek

https://gis.gov.pl/aktualnosci/koronawirus-jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-rekawice/

 

  • Facebook
  • CENTRUM WSPARCIA
  • Antydepresyjny Telefon Zaufania
  • NIEBIESKA LINIA
  • Dziecko
  • NiepeÅ‚nosprawni

Newsletter